Thee centraal in de Fairtradeweek

Bodegraven-Reeuwijk Deze week staat in het hele land ‘thee’ als thema centraal, ook in Bodegraven-Reeuwijk. Op zo’n tien locaties, waar inwoners elkaar ontmoeten, heeft de werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk Fairtrade-theezakjes en kaarten gebracht. Dit is het geval bij de Huizen van Alles, het Evertshuis, Zalencentrum De Brug, de beide Wereldwinkels en het Gemeentehuis. In het Gemeentehuis is op elke werkplek een kaartje met een theezakje neergelegd. Op deze manier wordt aandacht gevraagd voor werkomstandigheden van de theeboeren en arbeiders op de theeplantages.

Samen-thee-moment
De kaart bij het theezakje heeft als slogan: Gun jezelf een ‘samen-thee-moment’ , als theedrinker en theeplukster. U wordt opgeroepen om een foto te maken van uw samen-thee-moment en deze foto te delen op uw social media met #samentheemoment. Heeft u geen openbaar profiel? Stuur dan een foto van uw post naar info@fairtradegemeenten.nl. Onder de inzendingen worden twee complete Fairtrade samen-thee-moment-pakketten verloot. De theepakketten zijn rijkelijk gevuld met een theepot, twee theekopjes, Fairtrade thee, Fairtrade chocolade en nog veel meer lekkers en leuks. U doet toch ook mee?

Uw aankoop telt U wordt ook opgeroepen om vaker Fairtrade-thee te kopen. Alleen samen kunnen we werken aan een eerlijke wereld, met gelijke kansen voor iedereen. Tijdens de Corona-pandemie werd duidelijk dat onze wereld blijvend moet veranderen. Wanneer u voor Fairtrade producten kiest, kiest u voor eerlijkere inkomens, empowerment, gendergelijkheid, onderwijs en kiest u voor het aanpakken van klimaatverandering. Het is een manier om een stem uit te brengen voor de wereld waarin je wilt leven. Iets goeds doen kan heel simpel zijn. Alvast bedankt namens alle boeren en producenten.

Weetjes over Fairtrade-thee:

  • Fairtrade certificeert zowel theeplantages als kleine theeboeren die verenigd zijn in een coöperatie, dit gebeurt bij meer dan 100 theecoöperaties of –plantages
  • Dit is het geval in zo’n 12 landen, waarbij Kenia de grootste producent is.
  • De meeste thee wordt met de hand geplukt, bijna altijd door vrouwen.
  • De producenten krijgen bovenop de minimumprijs € 0,50 premie voor elke verkochte kilo thee.
  • Op theeplantages wordt door de werknemers democratisch besloten hoe de Fairtrade premie wordt gebruikt. Een groot deel wordt geïnvesteerd in huisvesting, medische zorg, scholing of het verstrekken van leningen.
  • Veel arbeiders wonen op of vlakbij de theeplantages, waardoor Fairtrade een grote impact heeft op hun leefomstandigheden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp