Halloween, waar gaat het eigenlijk over?

Bodegraven-Reeuwijk – Aanstaande zaterdag 30 oktober organiseert de BOV (Bodegraafse Ondernemers Vereniging) in samenwerking met Jacky van der Berg een echte Halloweentocht in het centrum van Bodegraven. Het ‘griezelfeest’ overgewaaid uit Amerika wordt ook hier steeds populairder. Inclusief verkleedde kinderen en een lekker griezelige pompoen bij de voordeur. Maar waar komt het ‘feest’ nu vandaan? Traditiegetrouw valt Halloween op 31 oktober, maar er zijn nog twee officiële dagen, die er mee te maken hebben en dat zijn Allerheiligen op 1 november en tot slot  om Allerzielen op 2 november.

All Hallows Eve
Halloween is de verbastering van oud Engelse woord Hallow-e’en, oftewel: All Hallows Eve. Vrij vertaald Allerheiligen. Voor de oorsprong van dit feest moeten we dan ook zo’n 2000 jaar terug naar het gebied dat nu bekend staat als Ierland.

In die tijd woonden hier de Kelten en die vierden op 1 november de overgang van de zomer naar de winter. De nacht ervoor (van 31 oktober op 1 november) herdachten ze de geesten en dat werd gedaan met een uitgebreide maaltijd. Niet alleen klaargemaakt voor zichzelf, maar ook voor alle overleden familieleden en stamgenoten.

De Kelten geloofden namelijk dat de scheiding tussen het ‘hier en nu’ en ‘het hiernamaals’ slechts flinterdun was en op Hallow-e’en bezochten de doden de wereld om samen met de familie een maaltijd te nuttigen. Om alle geesten thuis te laten voelen verkleedden de Kelten zich als de doden. Niet om te griezelen, maar als een nogal creepy welkom.

Jack-o-lantarn
Ook de traditie met de pompoen komt uit deze tijd en is terug te leiden naar een Keltische Sage over hoefsmid Sticky Jack. Deze man had namelijk ruzie gemaakt met God én de duivel en dat bleek na zijn overlijden niet zo’n handige zet te zijn geweest. Hij was zowel in de hemel als in hel niet meer welkom. Toch had de duivel medelijden met hem en gaf Jack voor zijn dolende tochten een gloeiende kool mee, die Sticky Jack in een knol stopte. Officieel is de naam voor de pompoen bij de voordeur dan ook de Jack-o-lantarn.

Allerheiligen en Allerzielen
Zoals zoveel Keltische feesten vonden de Katholieken dit heidens gebruik niet zo’n goed idee en toen de invloed vanuit Rome groeide werd het feest vervangen door het ‘modernere’ Allerheiligen op 1 november en Allerzielen op 2 november. Op 1 november herdenkt de katholieke kerk traditiegetrouw alle heiligen en martelaren en een dag later, tijdens Allerzielen, worden in alle overledenen herdacht. Vaak wordt dit gedaan door bij de graven van familieleden kaarsjes aan te steken.

Toch verdween All Hallows Eve nooit helemaal en verbasterden door de eeuwen heen naar Halloween. In de 19e eeuw brachten de emigrerende Ieren en Schotten het feest naar Amerika en tegenwoordig gaan we in Nederland dus ook steeds vaker rond 31 oktober op pad verkleed als griezels en heksen.

Dia de Los Muertos
In Zuid-Amerika wordt het feest waar de doden worden herdacht uitgebreid gevierd. Alleen niet onder de naam Halloween maar als de Dag van de Doden, Dia de Los Muertos. Op 1 en 2 november trekken families naar de kerkhoven om daar samen te eten met de geesten, want ook hier gelooft men dat overleden familieleden rond die dagen weer heel even terug zijn op aarde. In Mexico gelooft men trouwens dat de zielen van kinderen terugkeren op 1 november en van volwassenen op 2 november.

Griezelen in Bodegraven
Wil je lekker griezelen in Bodegraven-Reeuwijk, dat kan tegenwoordig ook, want zaterdagavond is dus de Halloweentocht in het centrum van Bodegraven. Je kunt je aanmelden op info@spooktochtbodegraven@outlook.com. In verschillende supermarkt, zoals bij de Jumbo, zijn pompoenpakketten te koop, zodat je op Halloween ook een echte jack o lantaarn voor jouw deur kan zetten.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp