Romantische orkeststukken op orgel Adventskerk Alphen

Organist Simon Stelling concerteert zondagmiddag 24 oktober op het beroemde Steinmeyer-orgel (1923) in de Adventskerk te Alphen aan den Rijn, Julianastraat 69, waarvan hij de vaste bespeler is. 

Het programma vermeldt twee transcripties voor orgel: van de populaire negende symfonie (‘Uit de nieuwe wereld’) van Antonin Dvořák, waarin de componist gospel- en andere goed in het gehoor liggende volksmelodieën verwerkte, en van het kortere symfonische gedicht ‘Die Moldau’ van landgenoot Bedřich Smetana. Beide composities dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw. 

Met zijn 38 sprekende stemmen is het Duits-romantische instrument bij uitstek geschikt voor bewerkingen van orkeststukken, mede dankzij de aanwezigheid van stemmen als Hobo, Jubalfluit, Clarinet en diverse strijkers of viool-achtigen. Het Adventskerk-orgel werd tussen 2016 en vorig jaar gerestaureerd in fasen en klinkt volgens kenners weer als nieuw in de, naar verluidt, prima akoestiek van het kerkgebouw. 

Aanvang 16.30 uur, toegang gratis (collecte na afloop) op reservering via https://www.adventskerk.info/?pageid=9940&itemid=569

Om dit concert te kunnen bijwonen, is een corona-toegangsbewijs nodig (QR-code op smartphone/iPhone, QR-code op papier of negatief testbewijs). 

Foto orgbase.nl, Dirco Oskam. 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp