Ruim 500 wapens ingeleverd bij wapeninleveractie in de Eenheid Den Haag

Den Haag – Bij de landelijke wapeninleveractie van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober kon iedereen hun wapen anoniem en straffeloos inleveren. Bij de Eenheid Den Haag, waar ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk onder valt, zijn in totaal 505 wapens ingeleverd. Het gaat onder andere om 330 messen, ruim 15 kilo scherpe munitie en 11 vuurwapens.

Foto: Politie

Tijdens de speciale inleverweek konden mensen op 32 verschillende politiebureaus straffeloos en anoniem hun wapens afgeven. Doel van de actie is jongeren de kans te geven zonder problemen van hun wapens af te komen en bewustwordingen te creëren rondom over gevaren van wapenbezit. Politiechef Paul van Musscher: “We zien op straat steeds vaker dat jongeren wapens bij zich dragen. Het bij je hebben van een wapen is niet normaal. Met de wapeninleveractie willen we jongeren bewust maken van de gevaren van een wapen bij je dragen. Dat doen we, samen met onze partners, ook buiten de inleverweek. Bijvoorbeeld door het geven preventieve voorlichting in de wijk en op school.”

Erik van Heijningen, waarnemend Burgemeester Bodegraven-Reeuwijk

“Ieder wapen op straat is er een teveel. Geweld onder jongeren levert alleen maar verliezers op!”

Erik van Heijningen, Burgemeester Bodegraven-Reeuwijk

Geen lokaal probleem
In een interview met EditieGroeneHart.nl gaven zowel Lucille Albers-Smith, Teamchef Politie Bodegraven-Reeuwijk, als waarnemend burgemeester Erik van Heijningen aan dat het wapenbezit onder jongeren in Bodegraven-Reeuwijk vooralsnog geen probleem is. Van Heijningen gaf daarbij aan dat hij als burgemeester de actie ondersteunt. : ‘”Ieder wapen op straat is er een te veel. Geweld onder jongeren levert alleen maar verliezers op.”

Hoge bereidheid tot inleveren
Eerder dit jaar in mei werd deze wapeninleveractie ook al in de regio uitgevoerd en de bereidheid onder burgers om wapens in te leveren is hoog, blijkt uit de ruim 1100 wapens die tijdens de twee wapeninleveracties zijn ingeleverd.

Actieplan Wapens en Jongeren
Het aantal jongeren van 12 tot en met 17 jaar dat verdacht wordt van fatale en zware geweldmisdrijven en pogingen daartoe is de afgelopen jaren fors gestegen. Daarom hebben ministers Grapperhaus (minister van Veiligheid en Justitie) en Dekker (minister voor Rechtsbescherming) vorig jaar november het actieplan Wapens en Jongeren gelanceerd. Het doel van het actieplan is het terugdringen van wapenbezit en –gebruik onder jongeren via de inzet van preventieve, proactieve en repressieve maatregelen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp