Preventief toezicht tijdens verkiezingsjaar niet gewenst

Volgens de cijfers van het CBS heeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk 35.278 inwoners en volgens de laatste begroting van het college van B&W maar liefst 145 miljoen euro langlopende schulden. Omgerekend iets meer dan € 4.000, – schuld per inwoner. Met andere woorden, een gezin met vier kinderen moet maar liefst € 16.000 ophoesten om de schuldenlast van deze gemeente af te lossen.

Gelukkig hoeft dat niet, bovendien is het niet wenselijk en vooral in veel gevallen ook niet mogelijk. Met stijgende prijzen in alle sectoren, maar vooral voor gas en elektra, zullen veel gezinnen de komende tijd de eindjes aan elkaar moeten knopen.

Nu is een overheid in de rode cijfers niet een ramp. Gelukkig is de rente op de kapitaalmarkt erg laag en het College van B&W heeft er alles aan gedaan om een groot deel van de schulden te herfinancieren. De rentelast is de komende jaren gelukkig te overzien, maar resultaten in het heden zijn geen garantie voor de toekomst. Nog geen tien jaar geleden was de rentestand procenten hoger en dan zit je met 170 miljoen schuld – zoals voorzien – en geen middelen om af te lossen, goed in de problemen. Als inwoners overigens, want hoe mooi je een gemeentebegroting ook omschrijft met woorden, het is uiteindelijk de inwoner die opdraait voor de lasten. Hogere belastingen en voorzieningen die verdwijnen. 

Iedereen trekt altijd zijn beste pak aan bij een presentatie. Het is dus niet zo raar dat de gemeente de begroting broos noemt, terwijl rampzalig eerder de juiste bewoording is. Maar met een verkiezingsjaar in het vooruitzicht, zit niemand te wachten op gedoe. Laat staan toezicht door de provincie.

Op z’n zachts gezegd kent de begroting voor het jaar 2022 veel open eindjes en onduidelijkheden. We zijn met de hakken over de sloot dankzij een extra bijdrage vanuit het Rijk, bedoeld om in het komende jaar de stijgende loonkosten in het sociaal domein op te vangen. Daarmee lijkt ook alles gezegd, want voorlopig is nog niet duidelijk of die 1,5 % loonstijging wel is meegerekend aan de kostenkant. Binnenkort buigt de politiek zich over de cijfers en er zijn veel kritische vragen te stellen. Grote vraag voor de komende jaren is dan ook hoe breekbaar is deze begroting?

Kees van Vliet

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter