Oostzaan roept gemeenteraad Bodegraven-Reeuwijk op motie Borstkanker te onderschrijven

Bodegraven-Reeuwijk – In een brief aan de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk roept de gemeente Oostzaan de politieke partijen op zich uit te spreken dat het ongewenst is om het preventief borstonderzoek voorlopig niet meer om de twee jaar, maar om de drie jaar te laten plaatsvinden. Onacceptabel vindt Oostzaan en vraagt daarom alle gemeenteraden in Nederland om de motie ook te ondertekenen. In april deelde de staatssecretaris van Volksgezondheid deze maatregel mee aan de Tweede Kamer. Volgens hem is dit noodzakelijk omdat in meerdere delen van het land sprake is van een oplopend te kort aan screeningslaboranten. De coronapandemie speelt hier een belangrijke rol in.

Dankzij het screeningsonderzoek, waar vrouwen tussen de 50 en 75 jaar voor worden uitgenodigd, is het mogelijk om eventuele borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Deelname is vrijwillig en jaarlijks wordt bij ongeveer zevenduizend vrouwen een tumor in de borst vastgesteld. Dat is wellicht minder dan 1 % van alle vrouwen die zich laten onderzoeken, aan de andere kant hebben vrouwen die regelmatig meedoen aan het onderzoek 50 procent minder kans om te overlijden aan borstkanker.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp