Geen geval gelijk. Arbeidsmigranten bivakkeren in Reeuwijkse Hout

Bodegraven-Reeuwijk Dakloze arbeidsmigranten die overleven in een tentje in bosrijke gebieden. Het lijken Amerikaanse toestanden maar vandaag maakte het AD bekend dat boswachters en boa’s van Staatsbosbeheer ook in de natuurgebieden in het Groene Hart deze situatie aantreffen. 

Het Reeuwijkse Hout is een van de locaties die worden genoemd in het artikel in de krant. In gesprek met EditieGroeneHart.nl vertelt Willem Buis, zelf boswachter bij Staatsbosbeheer, dat hij zo’n anderhalf jaar geleden in het Reeuwijkse Hout mogelijk eenzelfde situatie heeft aangetroffen. Met nadruk op het woord mogelijk, want bewoners zijn nooit aangetroffen. Wel de resten van het verblijf. 

Foto: Willem Buis, Staatsbosbeheer

Toch maakt hij zich zorgen over de situatie. “Helaas zien we het toenemen dat arbeidsmigranten op deze manier proberen te overleven”. Het is vaak een spiraal waar men in terecht komt, want zolang er werk is, is er huisvesting.”. 

Daarna houdt het snel op. Bovendien is geen geval gelijk. Soms vermoed je dat er sprake is van een alcoholverslaving, waardoor de aansluiting bij de maatschappij wordt gemist, maar het kan ook schaamte zijn om terug te keren naar het land van herkomst zonder werk en geld. In veel gevallen Polen. 

Voor Staatsbosbeheer is er vaak alleen de mogelijkheid om mensen aan te spreken en in contact te brengen met hulpverlenende organisaties. Soms duurt dit weken, want het traject begint al met het praktische probleem de dakloze aan te treffen en aan te spreken. Vaak is het eerste indirecte contact g=het het achterlaten van een brief. ‘In het verleden hebben we zelfs met een boedelbak geholpen om de schamele bezittingen te verhuizen’, vertelt Ties Ittman, boswachter publiciteit bij Staatsbosbeheer.

Foto: Willem Buis, Staatsbosbeheer

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk geeft aan op de hoogte te zijn van de situatie. In het afgelopen jaar heeft de politie zeven meldingen gehad van zwervers in Het Reeuwijkse Hout. Onduidelijk is of het hier ook inderdaad om arbeidsmigranten ging.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp