Een van de wensen, een filmhuis

Bodegraven – Vandaag werd bekend dat Ton van Rheenen na 4,5 jaar afscheid neemt als directeur van het Evertshuis in Bodegraven. Hij wordt per direct opgevolgd door Jackie van der Vlis. Met een lange staat van dienst in de culturele sector op het gebied van management, programmering, marketing & communicatie en fondswerving en met veel ervaring in het opzetten van sociaal-culturele programma’s, is zij volgens het bestuur van de stichting Het Evertshuis de juiste persoon aan het roer voor de komende periode. 

 “Het afscheid van Van Rheenen is een wederzijdse”, aldus Cor de Raadt, voorzitter van de stichting. “Het zijn onrustige tijden en het feit dat de gemeente nog steeds geen besluit heeft genomen over de toekomst van het Evertshuis, maakt het niet makkelijk als directeur richting te geven. Er is in goed overleg besloten uit elkaar te gaan. De Raadt verwacht overigens niet dat de gemeente een streep door het bestaan van het Evertshuis gaat zetten, maar een van de problemen is dat de politiek de culturele instelling vooral ziet als een theater. “Het is echter veel meer!” voegt hij toe.  Vanaf het begin wil het Evertshuis een verbindende rol spelen binnen de hele gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zo wordt bijvoorbeeld onder de naam ‘Bravo’ sportieve en creatieve activiteiten georganiseerd na schooltijd. Ieder jaar doen daar zo’n 2.000 a 3.000 kinderen aan mee. 

Cor de Raadt

Cor de Raadt noemt de ontwikkelingen rondom het Groene HartHuys een gemiste kans voor het Evertshuis. “Let wel”, benadrukt hij, “het initiatief is geweldig en ik wens alle betrokkenen enorm veel succes, maar we hebben een Evertshuis. Koppel dan zoveel mogelijk functies.” Het vertrek van het Kaasmuseum is wat hem betreft een ander verhaal. Er waren plannen om het museum te verplaatsen binnen het Evertshuis, maar hij begrijpt de keuze die hier is gemaakt.  

Rondom de ontwikkeling van het Evertshuis liggen nu drie toekomstscenario’s bij de politiek op tafel. De optie waarbij het gemeentehuis intrekt lijkt van tafel te zijn en ook het herontwikkelen van de locatie tot appartementen is – in verband met de hoge kosten – niet erg realistisch. Tot slot bestaat het idee om de exploitatie van het Eversthuis naar een commercieel niveau te brengen, maar daar is De Raadt helder over: “Dan worden vooral de verenigingen die nu gebruik maken van alle laagdrempelige mogelijkheden die het Evertshuis biedt onevenredig hard getroffen.“ De grote vraag die volgens de voorzitter politiek gesteld moet worden is: “Wat hebben we met elkaar over voor een dorpshuis?” Wat volgens hem ontbreekt in deze gemeente is een samenhangend cultuurbeleid.  

Foto: Willem IJdo

De nieuwe directeur, Jackie van der Vlis, heeft de opdracht om dingen in gang te zetten richting het beleid dat de Stichting Het Evertshuis graag gerealiseerd ziet. Meer aandacht voor vrijwilligers, meer projecten waar bewoners uit de hele gemeente bij zijn betrokken, het realiseren van een dorpshuisfunctie en, niet in de laatste plaats, vanzelfsprekend een aantrekkelijk theaterprogramma. 

Een van de grote wensen is ook de realisatie van een filmhuis. Volgens Cor van Raadt is dat iets wat zeker ontbreekt in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.  

Foto: Mattanja Vegt

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp