Stijging coronabesmettingen

Regio – Afgelopen week was er een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen. Het percentage mensen dat positief testte op corona steeg van 12,1% naar 14,3%. De stijging heeft aan de ene kant te maken met het loslaten van de 1,5 meter maatregel. De andere reden is dat het griepseizoen is begonnen. Hierdoor hebben meer mensen klachten als neusverkoudheid en hoesten. Omdat meer mensen zich laten testen, worden er ook meer besmettingen gevonden. De GGD Hollands Midden verwacht dat het aantal testen de eerstvolgende weken zal blijven stijgen. 

De GGD vond de meeste besmettingen bij mensen die niet-gevaccineerd zijn: 
​Vaccinatiestatus Positief getest
Volledig gevaccineerd   8,6%
Deels gevaccineerd​    10,3%
Niet gevaccineerd       26,4%

Van de niet-gevaccineerden gaat het voor één derde van de gevallen om 0-10-jarigen. Kinderen tot 12 jaar krijgen geen vaccin omdat zij te jong zijn. Als we de kinderen tot 12 jaar niet meetellen, test 30% van de niet-gevaccineerden positief op corona. In totaal lieten 699 mensen zich afgelopen week testen na een positieve zelftest. Daarvan testte 88,4% ook positief na een test bij de GGD.

Voor het laatst
Na 24 oktober stopt de GGD met zes prikbussen. Ze deden de afgelopen periode de gemeenten Sassenheim (214 prikken), Moordecht (139 prikken), Leiden-Noord (517 prikken), Nieuwerkerk aan den IJssel (65 prikken), Rijnsburg (262 prikken) en Noordwijk (603 prikken) aan. Je kunt alleen aankomende week nog naar één van deze plekken toe voor een vaccin.

Pop-up locaties
Op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober is er een pop-up vaccinatielocatie in het gemeentehuis van Voorschoten, Leidseweg 25. Op 19 en 20 november keert de pop-up locatie terug op die locatie voor de mensen die dan na drie weken hun 2e Pfizer prik komen halen. Natuurlijk is iedereen die een eerste of derde prik wil halen dan ook van harte welkom.

Derde prik voor mensen met afweerstoornis
Sinds vorige week kunnen mensen met een heel zwak immuunsysteem een derde prik tegen corona halen. De groep om wie het gaat krijgt een persoonlijke uitnodiging van zijn/haar arts van het ziekenhuis. De derde prik wordt alleen gezet op vertoon van die uitnodigingsbrief en een ID-bewijs. Mensen met een uitnodiging kunnen ook zonder afspraak naar een vaste locatie, prikbus of een pop-up locatie. Kijk opwww.prikkenzonderafspraak.nl voor de precieze locaties.

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 83% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 82% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp