Prenten van Alphons van Leeuwen in Het GroeneHartHuys

Een gedreven kunstenaar in covid-19 tijden. 

Bodegraven – De afgelopen anderhalf jaar is ook Alphons “gekooid”. Natuurlijk als gevolg van corona in combinatie met zijn leeftijd en die van zijn echtgenote en rechterhand Henny. Maar Alphons is een gedreven kunstenaar die heel breed zijn inspiratie vindt. Hij kan niet stilzitten en heeft de afgelopen maanden een enorme productie schitterende prenten/pentekeningen, al of niet ingekleurd, gemaakt dankzij zijn grafische achtergrond. Als je ze een beetje bestudeert, is de invloed van corona zichtbaar, maar niet dominant. Heel subtiel komt het tot uiting. 

Alphons van Leeuwen is een begrip voor vele inwoners van Bodegraven, maar daar niet alleen. Hij heeft heel veel bijzondere kunstwerken op zijn naam staan. In binnen- en buitenland en figuratief zowel als abstract. Hij heeft ook veel religieuze kunstwerken gemaakt. 

Alphons van Leeuwen in gesprek met EditieGroeneHart.nl over zijn werk

Eventjes terug in de tijd 
Alphons ging op dertienjarige leeftijd werken bij de edelsmeden Brom in Utrecht. Hij volgde daar een opleiding tot koperslager, ciseleur, graveur, goud- en zilversmid. Hij is daar negen jaar werkzaam geweest. Daarna werkte hij twee jaar als decorateur in een pottenbakkerij waar hij ook vaardigheid in de keramische technieken kreeg. 

In 1959 had hij voor eigen rekening een kleine pottenbakkerij onder de naam SERIA. Van 1960 tot 1966 was hij ontwerper bij Harry van der Heijden, atelier in kerkelijke kunst in Bodegraven. Vanaf 1966 is hij als zelfstandig beeldend kunstenaar werkzaam. 

Hij heeft opdrachten mogen maken in zowel brons, geslagen koper, keramiek, ijzer en glas. Daarnaast geeft hij ook adviezen en lessen in beeldende vakken. Naast het opdrachtenwerk heeft hij ook nog een collectie vrij werk gemaakt, o.a. beelden van brons en messing en diverse prenten, schilderijen en tekeningen. 

Hij heeft in Utrecht de vijfjarige cursus graveren en aanverwante vakken gevolgd bij de Jeugdcentrale. Daarna nog diverse aanvullende opleidingen in Utrecht. 

Info: 
Prenten en pentekeningen in Het GroeneHartHuys 
Bouwsteeg 6 in Bodegraven
Van 1 november tot en met 24 december 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp