Zo besparen Zuid-Hollanders eenvoudig op brandstofkosten

Bodegraven-Reeuwijk In Zuid-Holland begint de herfstvakantie. Dan trekken veel ouders met kinderen er met de auto op uit. Met de huidige brandstofprijzen zijn dat best dure ritjes. Maar door zuiniger te rijden kunnen automobilisten geld besparen. Hoe doe je dat? Comfortabel rijden en besparen op brandstofkosten kan hand in hand gaan. Veel auto’s hebben hier namelijk handige in-carsystemen voor aan boord, zoals de cruise control en ECO-modus. Met deze hulpsystemen rij je eenvoudig een stuk zuiniger en comfortabeler. Dat is fijn voor je portemonnee en voor het klimaat, want je stoot ook minder CO2 uit.

Met de volgende tips bespaar je op brandstofkosten, rij je relaxter én ben je lekker op weg.
 

1. Zet je cruise control aan als je langere tijd veilig kunt doorrijden
De cruise control helpt je om automatisch op constante snelheid te blijven rijden. Als je langere tijd veilig kan doorrijden, zet dan je cruise control aan. Bijvoorbeeld op de snelweg. Hoe je de cruise control bedient, verschilt per auto. In de meeste gevallen via één of meer knopjes aan het stuur, of via een hendeltje aan de stuurkolom. Met de cruise control rij je tot 10 procent zuiniger.

2. Rij zo veel mogelijk in de ECO-modus
De ECO-modus zorgt ervoor dat de motor én de stroomverbruikende systemen, zoals de airco, zo zuinig mogelijk werken. Hierdoor kan je per liter brandstof de meeste kilometers afleggen. De ECO-modus kun je meestal via een knopje op de middenconsole of het dashboard aanzetten. In de ECO-modus rij je tot wel 10 procent zuiniger.

3. Controleer of het start-stopsysteem aanstaat
Het start-stopsysteem schakelt de motor uit zodra de auto stilstaat. Bij een schakelauto als je de auto in z’n vrij zet, bij een automaat als je het rempedaal indrukt. Bij de meeste auto’s staat het start-stopsysteem automatisch aan. Heeft je auto geen start-stopsysteem? Zet dan de motor handmatig uit wanneer je een tijdje stil moet staan. Met het start-stopsysteem kan je maar liefst 15 procent zuiniger rijden in de stad.

4. Volg het advies van de schakelindicator
De schakelindicator laat zien wanneer je het best kan schakelen om zo zuinig mogelijk te rijden. De schakelindicator staat altijd aan. Op het dashboard zie je wanneer je het beste naar een hogere of lagere versnelling kunt schakelen. Heeft je auto geen schakelindicator? Schakel dan rond de 2000 toeren op naar een hogere versnelling. Met de schakelindicator bespaar je tot 10% aan brandstof.

Lekker op weg
Kijk voor meer informatie over brandstofbesparend rijden op Lekkeropweg.nu. De komende maanden gaan ‘Lekker op Weg’ teams het land door om automobilisten te helpen zuiniger te rijden. Ook controleren zij gratis je bandenspanning en geven je banden lucht als dit nodig is. Hou de lokale media in de gaten. Zo weet jij wanneer er een team bij jou in de buurt is.

Tips voor een duurzamer leven
Door zuiniger te rijden wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven zijn te vinden op  Iedereendoetwat.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp