Zuid-Holland – Schone energie moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Met het programma ‘inclusieve energietransitie’ ondersteunt de provincie in negen gemeenten een brede aanpak van onder andere energiearmoede.
Een ‘inclusieve energietransitie’ betekent dat je geen verliezers hebt, dat iedereen mee kan doen en dat iedereen profiteert, vertelt Koen Straver van TNO. ” In de provinciale podcast ‘De Achtertuin’ vertelt hij samen met Bas Leurs van de provincie Zuid-Holland en Ifor Schrauwen van energiecoöperatie Drechtse Stromen over het programma inclusieve energietransitie.
In opdracht van de provincie bracht TNO de energiearmoede in kaart, onderzocht wat gemeenten daar al aan doen en wat de provincie kan doen om hen daarbij te steunen. Bas Leurs van de Provincie Zuid-Holland: “Dit onderzoek, plus de resultaten van een aantal pilots, vormen de basis van onze aanpak. We zijn inmiddels aan de slag met negen gemeenten en wisselen ervaringen uit.” Het gaat om een brede aanpak, zegt Leurs. “Hoe kom je nu echt bij de mensen die het lastig hebben, welke dingen houden hen bezig en hoe kun je de energietransitie daaraan koppelen?“
In de wijk
Ifor Schrauwen is projectleider van Stichting Drechtse Stromen, een energiecoöperatie die middenin de Vogelbuurt in Dordrecht actie onderneemt. Hij ziet mensen die maar twee keer per week douchen, alles dichtplakken met tape of zelfs de kachel uit zetten om energie te besparen. Aan de andere kant ook mensen die de bank voor de verwarming zetten. Met steun van de provincie ontwikkelde Drechtstromen onder meer een cursus voor professionals om energiearmoede te herkennen. Zij kunnen weer doorverwijzen naar een energiecoach van Drechtse Stromen om te kijken welke besparings-en isolatiemogelijkheden er zijn.
Er moet nog ontzettend veel gebeuren, zegt Schrauwen.
“Wat wij hier doen is een goed begin, zodat mensen er mee bezig gaan en erover praten. Ik doe dit persoonlijk ook om een beweging te krijgen. Het moet beginnen bij deze mensen. Dit is een kans voor de partijen die dit moeten aanpakken om op een plek als hier te beginnen om in ieder geval de energiekloof en de armoedekloof kleiner te maken.”
Grote schaal
Het programma heeft al een aantal resultaten opgeleverd: regelgeving die werd veranderd, zodat het voor huurders met een smallere beurs ook mogelijk wordt om in zonnepanelen te investeren, de opleiding van energiecoaches, samenwerkingen tussen woningbouwcorporaties en welzijn, best practices op het gebied van participatie, enzovoort. Koen Strave van TNO: “In dit programma komt veel verschillende kennis en ervaring samen, er zijn meerdere gemeenten waar je mee samenwerkt. Zuid-Holland is de eerste plek waar dit op deze schaal wordt aangepakt.”
Wil je meer weten, luister dan naar de podcast Schone energie voor iedereen. Hoe maken we dat haalbaar en betaalbaar? of bekijk het onderzoek en voorbeelden van de pilots.
Bron: Provincie Zuid-Holland