Toegangsheffing afvalbrengstation verdwijnt, vastrecht omhoog

Bodegraven-Reeuwijk – Een half jaar na de invoering verdwijnt de reinigingsheffing aan de poort bij het afvalbrengstation in Bodegraven. Onder het motto: “De vervuiler betaalt”, besloot de gemeente een half jaar geleden een proef te starten, waarbij iedere bezoeker het equivalent van drie vuilniszakken restafval, € 5,41, moest betalen. In de nieuwe verordening Reinigingsheffingen 2022 komt dit bedrag nu niet meer voor.  De vraag is of de nieuwe maatregel niet een sigaar uit eigen doos is, want voortaan dragen alle belastingbetalende bewoners weer bij aan de kosten. Het bedrag wordt namelijk opgenomen in het vastrecht.

Afvaltoerisme

Vastrecht is de heffing die jaarlijks terug te vinden is in de gemeentelijke belastingen, ongeacht of er afval wordt ingeleverd of niet. Maar volgens het verslag van de gemeente is de proef niet geslaagd. De inkomsten dekken de uitgaven niet en het is voor veel inwoners een drempel om te gaan. Het afval stapelt zich op in de schuurtjes, wordt illegaal gedumpt of er vindt zogenaamd afvaltoerisme plaats. De zaken worden ingeleverd in een andere gemeente of bij de werkgever weggegooid.

Bereidheid afval scheiden neemt af

Bovendien blijkt in de praktijk dat de bereidheid om het afval te scheiden afneemt wanneer ervoor moet worden betaald. Terwijl die scheiding van groot belang is om afval te kunnen recyclen. Bedrijven hebben er overigens geen enkele moeite mee om € 5,31 te betalen voor een bus of aanhanger vuil.

Dit betekent dat de beoogde effecten van de maatregelen niet worden gehaald. Het enige positieve in het verhaal is dat er geen wachtrijen meer zijn, maar in hoeverre de corona hier van invloed is geweest, is niet duidelijk. Nu de toegangsheffing vervalt verwacht de gemeente dat het weer drukker gaat worden bij het afvalbrengstation in Bodegraven.

De maatregel gaat in per 1 januari 2022. Met welk bedrag het vastrecht wordt verhoogd staat nog niet vast.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp