‘Oude Markt betrekken bij Hart in Bodegraven’

Bodegraven – Bewonersplatform Bodegraven Noord, Inwoners Initiatiefgroep Hart in Bodegraven en Stichting Historische Kring Bodegraven (HKB) zijn “ontzettend blij” met de realisatie van een mooi, groen en sfeervol dorpshart. Dit project van de gemeente is echter niet af omdat de Oude Markt bij de Dorpskerk daar geen onderdeel van is. Om die reden leggen de drie organisaties hun zienswijze opnieuw voor aan de gemeenteraad. Dat gebeurt tijdens de (maandelijkse) inspraakbijeenkomst waarin de raad kennis neemt van wat er leeft in Bodegraven-Reeuwijk, op woensdag 6 oktober. “Wij, en met ons vele inwoners, willen de prachtige en bezienswaardige, historische plek rond de Dorpskerk in ere herstellen als onderdeel van Hart in Bodegraven“.

Wethouder Inge Nieuwenhuize (VVD) vroeg de HKB drie jaar geleden om “vanuit de inwoners” plannen te maken voor de herinrichting van het centrum onder dat motto en daarbij ook het ‘DNA’ van Bodegraven zichtbaar te maken. Die historische oorsprong is ligt rond de Dorpskerk. Op het kerkplein werd honderd jaar geleden de grootste (boeren)kaasmarkt van Nederland gehouden. Een standbeeld in de vorm van een levensgrote kaas herinnert daaraan.

‘Niet wachten’
Het kerkplein oftewel de Oude Markt is, aldus de initiatiefnemers, geen onderdeel van Hart in Bodegraven wegens de besluitvorming over parkeren en parkeervraagstukken voor heel Bodegraven-Noord, bouwinitiatieven voor het gebied Kerkstraat 67-71/Voorplein (Rhynleve-project) en de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan voor Bodegraven-Centrum. “Daarop wachten heeft tot gevolg dat wellicht het moment verloren gaat waarop inwoners bereid zijn een bijdrage te leveren”.

De drie groeperingen verzoeken de gemeenteraad burgemeester en wethouders op te dragen samen met hen de openbare ruimte van de Oude Markt te ontwikkelen en te realiseren, aansluitend bij de verwezenlijking van Hart in Bodegraven in 2022.

Gallushof tijdmachine
Een tweede verzoek betreft de verlaten en door groen overwoekerde begraafplaats ten noorden van de kerk, aangeduid als Sint Gallushof – naar de stichter en naamgever van de kerk, de Ierse Monnik Gallus uit de zevende eeuw. In de schaduw van de Dorpskerk liggen hier nog graven en grafstenen met ‘eeuwige rechten’ die herinneren aan bijzondere plaatsgenoten van weleer. Deze “historische hoftuin”, waar natuur en geschiedenis samenkomen, zou in gerehabiliteerde vorm een bezoek meer dan waard zijn. “De rust werkt hier als een tijdmachine”.

Met hulp van financiële begunstigers kan deze locatie worden heringericht tot een “unieke bezienswaardigheid”. KNHM (Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij), een stichting van medewerkers en vrijwilligers van ingenieursbureau Arcadis, heeft daarvoor een schetsplan ontwikkeld.

Zie ook
Robuust parkeerbeleid voor centrum Bodegraven’ 18 september 2021 en ‘Kerk in beeld’ 2 september 2021.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp