Karter Tristan toont zijn opa zijn gelijk: P2 in stromende regen in Mariembourg!

Bodegraven-Reeuwijk – De pech lijkt definitief afgeschud; Tristan Kroone laat in de tweede helft van het seizoen een uitstekende snelheid zien. De veertienjarige karter uit Bodegraven pakte zondag in Mariembourg tijdens de tweede ronde van het NK zijn derde podiumplaats van het seizoen. In kletsnatte omstandigheden denderde de door Navetto ondersteunde topper naar de tweede plaats in de X30 Junioren-klasse. Daarmee had hij zijn opa overtuigend bewezen dat zijn gevoel het hele weekeinde juist was geweest. 

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

“Ja, ik ben echt heel blij”, zei Tristan met een grote lach. Dit voelt heel goed.” Logisch, want de tweede plaats in Mariembourg was zijn derde podiumplaats in minder dan drie maanden tijd. In juli won hij al een clubwedstrijd op het circuit van Strijen en werd hij derde tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap in Genk. Gisteren werd hij dus tweede in het NK IAME. 

Hoewel Tristan dus duidelijk al op de goede weg was, had het talent van PdB Racing vrijdag nog niet per se verwacht zo hoog te eindigen op het Zuid-Belgische circuit. “Het was nog droog. Maar ik was heel blij toen ik zaterdagavond hoorde in de avond dat het zou regenen.”

Want Tristan weet dat hij in natte omstandigheden altijd nog net iets meer uit zijn kart kan halen. Hij voorspelde dat hij op het podium zou eindigen, en zei het tegen zijn opa, ook zijn monteur. “Ik werd zondag wakker en ik zei tegen mijn hem: ‘ik weet zeker dat het een podium gaat worden’.” 

Het was het begin van een conversatie tussen de twee over verwachtingen en niet te hard van stapel lopen. “Niet te veel naast je schoenen lopen”, zei Tristans opa en oud-motorcoureur Bertus Grinwis.  
“Ja oké, maar ik voel me zo thuis in de regen”, redeneerde Tristan. “In de eerste training stonden we tweede. Ja, het gaat hem toch wel worden.” 
“Het is nog maar de training”, zei Tristans opa. 
“Maar bij de kwalificatie was ik ook tweede”, zei de talentvolle coureur. “Toen wist ik het wel zeker. We hebben zoveel getraind in de winter in de regen. De afstelling was goed. We hebben ook veel in Mariembourg getraind.” 

Zijn opa kon het niet ontkennen, wist natuurlijk dondersgoed wat de kwaliteiten van zijn kleinzoon zijn, en wat ze dit seizoen samen allemaal gedaan hebben. Tijdens de kwalificatie liet Tristan met de derde tijd al zien dat hij een uitstekende regenrijder is. En ook tijdens de eerste heat van het weekeinde deed de snelle Zuid-Hollander vooraan mee.

Al was hij zelf niet helemaal tevreden met zijn derde plek in die race. “Ik was aan het vechten met Angelo Meli. Ik lag tweede, maar hij haalde me in op de streep. Was één duizendste van een seconde eerder over de finish dan ik. Dat was wel zuur. Ik vond het wel jammer, maar ik wist dat we de snelheid hadden.”

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

In race twee moest hij ‘gewoon een goede start maken’, wist Tristan. “En dat deed ik ook. Ik lag na de start nog steeds tweede toen er crash achter me gebeurde. Daardoor hebben we acht rondes ‘slow’ moeten rijden. Uiteindelijk waren maar twee rondjes op snelheid en ben toen als tweede over de finish gekomen.” 

Zijn gezamenlijke resultaten in de heats betekenden dat hij in de finale als tweede mocht starten. “Ik kon er in de eerste bocht net tussengekomen en lag daardoor toen nog steeds tweede. Daarna ben ik weggereden uit het groepje. Helaas bleef de rijder op kop maar wegrijden. In de laatste twee rondes kwamen de nummer drie en vier nog heel dichtbij, maar ik heb goed verdedigd en werd tweede. Ik was echt heel blij. ‘Ik zei het toch’, zei ik tegen mijn opa. Hij zei: ‘Goed gedaan, goed gereden’. Hij was heel trots.” 

In 2022 promoveert Tristan naar de IAME Senioren. Omdat dit weer een stapje hoger is, zoekt Tristan nog support van sponsoren. 

Tristan Kroone wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Navetto 
PDB Racing
Stirlings Oil
Faber autoservice
BG tuning
Opa en Oma
Tristan’s club van 50

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp