Bijna 30% minder rokers in Zuid-Holland dan 8 jaar geleden

Het aantal rokers in Zuid-Holland is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 29,3%. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in Oegstgeest. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs gehalveerd. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS. Binnen de provincie Zuid-Holland was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Oegstgeest (-51,8%). Ook in Hillegom (-48,1%), Teylingen (-46,6%) en Hendrik-Ido-Ambacht (-44,2%) is het aandeel rokende inwoners flink afgenomen. 

Relatief de meeste rokers in Schiedam
Ondanks de sterke daling steekt alsnog 16,4% van de Zuid-Hollanders af en toe een sigaret op. Dit percentage ligt iets lager dan het landelijke gemiddelde van 16,7%.  Het percentage rokende inwoners verschilt sterk per gemeente. Zo wonen in verhouding de meeste rokers in de gemeente Schiedam. 21% van de Schiedammers rookt namelijk wel eens een sigaret. Ook in Rotterdam (20,7%), Den Haag (19,1%) en Leiden (17,6%) is het percentage rokers relatief hoog. 
 

Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering
Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.” Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt”.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp