M – Een verhaal over een ooievaar

Als hobby natuur fotograaf kom je soms iets tegen wat je dan “grijpt”. Los van de hobby met de camera natuurlijk. Zo zag ik eind maart 2021 het (overigens prachtige) ooievaarsnest aan de Nieuwdorperweg, waar 2 ooievaars aan het paren waren. Uniek beeld natuurlijk, en dat blijft je dan bij.

Steeds even langs fietsen om te kijken en dan zie je een broedende ooievaar, en uiteindelijk zie je ook dat er een “jong” in het nest ligt. In dit geval maar 1 jong, dat met veel toewijding groot werd gebracht. En dan ga je natuurlijk steeds vaker even kijken om te zien of het jong al wat groter wordt, of beter in beeld komt. En zo zie je M groter worden.

Waarom M?
Een van mijn trouwste facebook vriendinnen haar naam begint met een M, en een tijdje haar (aangepaste) naam gebruikt om het jong te benoemen, maar ja, is het een vrouwtje of een mannetje? Geen idee, dus dan maar genderneutraal M. Overigens staat dit los van de huidige maatschappelijke discussie, maar dat terzijde.

M groeit op, wordt een mooie vogel, dankzij het vele voederen en natuurlijk alle aandacht van het ouderpaar, want geen broertjes of zusjes. Dan zie je hoe sterk M wordt, en met vliegoefeningen aan de gang gaat, ja dan weet je dat M op een gegeven moment gaat uitvliegen.

Dan vindt je ineens een leeg nest, oh oh denk je dan, maar dan is M aan het foerageren in het naastgelegen weiland. Gelukkig maar. Of je krijgt een berichtje van bewoners in de buurt, dat M is vertrokken richting Reeuwijk-Dorp. Steeds vaker tref je dan een leeg nest en soms zie je de ouders klepperen op de schoorsteen van een nabij gelegen woning. Zo houden ze hem dan toch ook op afstand in de gaten.

Zo zie je echt op een gegeven moment dat M het zweven op de thermiek onder de vleugels begint te krijgen. Ja, dan weet je dat M op een gegeven moment zal vertrekken naar het zonnige zuiden, wellicht helemaal naar Afrika, of naar Spanje.

Nu is het nest van M al 4 dagen leeg, dus vermoedelijk op weg… En gek genoeg zal ik M missen. Nu maar hopen dat het nest komend jaar ook weer bevolkt gaat worden, met hopelijk wat meer nageslacht. Toch mooi dat je dit mag meemaken en kunt delen, zodat ook anderen mee kunnen genieten.

Cornelis Hagen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter