Is Woningbouwvereniging Reeuwijk duurzaam genoeg?

Als het gaat om de bescherming van huurwoningen hier in Reeuwijk waarschijnlijk wel: dubbel glas, spouwisolatie, en vermoedelijk nog wel iets meer. Maar ook als er een woning vrijkomt door verhuizing, overlijden of anders? Daar heb ik toch wel mijn vraagtekens bij. Zo recent ook weer: keurig onderhouden huurwoning, mooie vloerbedekking, laminaat zonder schade op diverse plekken door het huis heen, mooie keuken.

Kortom zaken die een nieuwe bewoner wel eens goed zou kunnen gebruiken, al dan niet ter overname. Denk hierbij ook aan eenvoudiger zaken zoals gordijnrails, die heeft nagenoeg iedereen wel nodig, of op maat gemaakte vitrage en gordijnen

Maar wat eist de woningbouwvereniging? Alles er uit, strippen de boel en kaal opleveren. Is dat nog van deze tijd? In dit geval was al maanden bekend dat de woning vrij zou komen vanwege een verhuizing, de eventuele nieuwe bewoners van deze eengezinswoning zijn niet bekend. Dat er aan huurwoningen nog een en ander wordt opgeknapt, is vaak wel nodig, maar vaak ook niet. In dit geval wellicht wat asbestsanering, maar de woning is niet uitgewoond en altijd goed onderhouden.

Waarom is er nog geen nieuwe bewoner bekend? Waarom moet de nieuwe bewoner weer investeren in vloerbedekking, laminaat, rails en nog andere zaken? Is het teveel gevraagd om tijdig de oude en nieuwe bewoner dit zelf te laten bepalen, eventueel met hulp van de woningbouwvereniging? Zo zou heel veel hergebruikt kunnen worden in plaats van vernietigd. Zeker zal het niet altijd het geval zijn, maar waar mogelijk zou hergebruik toch moeten kunnen bij een woningbouwvereniging die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

En o ja, vergeet de tuinen niet. Leg desnoods een soort van onderhoudsplicht op aan de nieuwe bewoners, zodat groen behouden blijft in plaats van dat het verwaarloosd of helemaal betegeld wordt.

Zo, dit wilde ik toch maar even kwijt.
Cornelis

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter