Wel blaffen maar niet bijten

Naar aanleiding van het stuk “Slimmere aanpak tegen het dumpen van afval” uit de KOBR van woensdag 31 maart en dan met name het deel van wethouder Kees Oskam betreffende bedrijfsafval waarin hij schrijft: “Quote …De klussende ZZP’ers die regelmatig grof vuil wegbrengen. Overigens is die klussende ZZP’er feitelijk niet welkom, het milieustation is voor grof huishoudelijk huisvuil. We zien dat ook bedrijven hun afval daar brengen en dat is niet de bedoeling” Unquote. Nou denk ik dan waarom heeft de gemeente dit dan al die jaren al toegestaan? Op kosten van de burgers? Of men had ze moeten laten betalen, of terugsturen. Hoe moeilijk kan dat zijn?  Handhaven heet dat, maar daar is deze gemeente tegen (grotere) bedrijven geloof ik niet zo van.

Nog een voorbeeld
Aan de Dorpsweg staat een gemeentelijk monument, de voormalig maalderij St. Catharina en later een kaaspakhuis van Vergeer. Momenteel is er een plan in ontwikkeling om hier 6 appartementen in te gaan bouwen, met aanbouwen en buitenruimten en het gebouw te verduurzamen. Een loffelijk streven natuurlijk.

Maar al sedert mei 2020 zit er een gapend gat in het dak en heb ik zeker een keer of 5 de gemeente hierop gewezen, ook het Dorpsteam Reeuwijk-Dorp heeft het vaak op de agenda gezet. Uiteindelijk heeft de gemeente in januari 2021 het ODMH opdracht gegeven om de huidige eigenaar een handhavingsverzoek te sturen, omdat er ook na diverse beloftes van herstel, niets werd hersteld. Het gat werd dus ook groter en kan wellicht leiden tot verval van de dakconstructie.

Even binnen kijken?

De gemeente laat het hier maar bij, want zo wordt er door de gemeente gesteld: Quote “ Er is een aanschrijving met dwangsom……. Als er niet wordt betaald dan zou je de rechter in kunnen schakelen, maar dat is een langdurig, kostbaar en heilloos proces. Dat kunnen we als gemeente niet betalen en gaan we ook niet doen. De gemeente heeft er nu alles aan gedaan wat ze kon.” Unquote.  Ja, denk ik dan wat heeft een dwangsom dan voor zin? Wel blaffen, maar niet bijten?

Cornelis.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter