Beter Bereikbaar Gouwe

Het programma Beter Bereikbaar Gouwe is een samenwerkingsverband van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, het hoogheemraadschap van Rijnland, de regio Midden-Holland en de provincie Zuid-Holland en met het onderwerp het gebied rondom de Gouwe, globaal tussen de N11, A12 en de N209, Bodegraven.

Aanschuiven
Eind 2018 werd duidelijk dat problemen én aangedragen oplossingen zich vooral bevinden op het grondgebied van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Vandaar dat onze gemeente in 2019 besloot aan te schuiven. Overigens niet zonder eerst met goedkeuring van de Raad € 50.000 op tafel te leggen. Onze gemeente wordt vertegenwoordigd door wethouder Inge Nieuwenhuizen binnen wiens portefeuille dit vraagstuk valt. Blijft natuurlijk de vraag waarom wij als belanghebbenden zo laat aanschoven en ook flink in de buidel moesten tasten.

Oplossingen
Inmiddels zijn er een 40-tal oplossing naar voren gebracht, waarvan er nu 5 in het vervolgtraject zijn opgenomen. Meest belangrijkste is de Bodegravenboog, die het verkeer vanaf de N11 naar de A12 zou moeten gaan leiden. Hierdoor zou er ook veel minder sluipverkeer door de polders via Tempeldijk, Schinkeldijk en Oud-Reeuwijkseweg plaatsvinden. Verder is de gemeente Waddinxveen een groot voorstander van het aanleggen van een weg dwars door de polder. De W24 variant. Die weg zou dan via de Brugweg, Zwarteweg en de Baarsjeskade door het polderlandschap uiteindelijk aansluiten op de Reeuwijkse Randweg. Een duur project wat 83 miljoen moet gaan kosten. Een van de argumenten die naar voren wordt gebracht is dat ook Reeuwijk-Dorp hiermee een betere ontsluitingsweg krijgt. Opmerkelijk want de enquête voor de dorpsvisie Reeuwijk-Dorp geeft juist aan dat de bewoners geen behoefte hebben aan een nieuwe weg, maar wel van het sluipverkeer af willen.

Het tij keren
Terecht dat er forse weerstand is ontstaan tegen een plan om Waddinxveen te ontlasten en het verkeer op de N207 richting Gouda en Boskoop-Alphen te verminderen ten koste van Reeuwijk-Dorp. De beste oplossing is verkeer vanaf Waddinxveen naar de N11 en via de Bodegravenboog naar de A12 te leiden. En vooral geen polderlandschap (veengronden) op te offeren voor een duur lapmiddel. Het is te hopen dat de wethouder het tij tijdig weet te keren. Waddinxveen als groot distributie-centrum heeft met het vele vrachtverkeer zelf een probleem gecreëerd, moet dat dan ook maar zelf oplossen en vooral niet op het bordje van Reeuwijk-Dorp leggen!


Cornelis. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter