Klimaatadaptatie

Deze week in een verkiezingsdebat op RTL 4 ‘Jinek’, hoorde ik de term Klimaatadaptatie als de oplossing voor het klimaatprobleem voor het eerst. De term kende ik al wel bij onze gemeente als het gaat over hittestress of wateroverlast in de wijken, maar op dit podium had ik hem nog niet gehoord.

Oplossingen
De lijsttrekker van JA21, Joost Eerdmans gelooft niet in oplossingen aan de bron van door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Hij gelooft dat we ons alleen kunnen beschermen tegen de gevolgen. Dit in totale tegenstelling van de opponent in deze Jinek, Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD). Zij vindt dat we als de wiedeweerga alles op alles moeten zetten en binnen 5 jaar Nederland klimaatneutraal moet zijn. Ik kan je voorspellen dat beide geen gelijk gaan krijgen. Gelijk krijgen daar ging het om in het debat. Dat lukt natuurlijk niet met ingegraven standpunten. Spreken voor de bühne dus was het. En dat brengt ons niet dichterbij de oplossingen die nodig zijn.

Maar eens kijken Klimaatadaptatie. JA21 zegt, we hogen de dijken gewoon op, dat is goedkoper en beschermd ons prima. Ik word altijd kriegel als het woord goedkoper valt in deze discussie. Het mag geen rol spelen als je de supertanker, die opwarming van de aarde heet, wilt stoppen. Er is genoeg geld, er wordt genoeg verdient aan de klimaatverandering en langer wachten kost alleen maar meer geld. Het is ‘slechts’ een kwestie van de juiste verdeling en inzet bepalen.

Dijken ophogen
Terug naar de dijken ophogen. De rechterkant van politiek Nederland denkt dat klimaatverandering niet waar is en wil de vrijheid? Teruggeven aan Nederlanders of maximaal de dijken ophogen. Dat kost natuurlijk minder maar is dezelfde oplossing als ‘we sluiten de grenzen tegen vluchtelingen’. De echte oplossing, namelijk het ontstaan van het probleem willen we niet zien. Die oplossingen zijn te ingewikkeld, kost ons te veel geld of dan moeten we samenwerken met anderen die we sowieso niet vertrouwen.

De dijken ophogen lost niets op. De stijgende zeespiegel zet meer druk op de polders en zout water komt er gewoon onderdoor. De rivieren kunnen op hun natuurlijk manier, bij eb, hun water niet meer kwijt. Nederland komt vol met pompen te staan die continue het water over de verhoogde dijken moet pompen om enigszins droge voeten te houden.

Politieke rondjes
De andere kant van de discussie gisteravond was die van alles maximaal doen en dan binnen 5 jaar klaar. Dat gaat hem natuurlijk ook niet worden. Niet met de maatregelen, geen windmolens op land vanwege de vogels, geen zonnepanelen op de grond vanwege de landbouw, geen kerncentrales vanwege gevaar…..Tja zo willen we een hoop maar komen we echt nergens en blijven we in politieke rondjes draaien. Een hoop geroep en weinig onderbouwing en zicht op praktische oplossingen die uitvoerbaar zijn. Opvallend dat zo weinig partijen inhoudelijk zinvolle maatregelen naar buiten kunnen brengen en die ook nog kunnen verdedigen op inhoud. Terwijl dit probleem groter is dan Corona, om maar iets te noemen. Een pandemie in extremis!

Nee op deze maner komen we er niet en blijven we het slimste jongetje van de klas die niet verder komt dan het eerste boek terwijl de klas al bij boek 5 is.

JA21 is, Nee21 en Nee 2030 en Nee 2050. Partij voor de Dieren is, blijf gewoon bij de dieren, die hebben het al moeilijk genoeg deze tijd (biodiversiteit) en geeft de partij voldoende bestaansrecht en kiezers die ze steunen.

De echte oplossingen moeten toch komen vanuit de techniek en mensen die zich realiseren dat wat wij veroorzaakt hebben wij ook weer op moeten lossen. Koste wat het kost. Daar helpt geen hogere dijk bij.

Hoop dat u a.s. woensdag klimaatverstandig stemt, Nederland verdient dit!

Vriendelijke groet, 

Robèrt Smits

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter