Blik op duurzaamheid

Woorden
Ik las vandaag de laatste column Woorden van Nynke de Jong in het AD. Woorden doen ertoe heet de column en ik dacht Ja! Ik las, dat als je als overheid jarenlang doet alsof het klimaat iets van ‘linkse klimaatgekkies’ is, het net lijkt alsof het niet een probleem is dat ons allemaal raakt en zal blijven raken. Alle woorden hierover die doen ertoe. Om aan te geven hoe woorden van de overheid ons wel of niet beïnvloeden.
We kunnen van de Corona crisis veel leren voor de crisis die onderhuids al een tijd woedt, klimaatverandering. Het voelt abstract en ja de zomer was wel lekker…. En, we komen de dag wel door met dingen die we fijn vinden, die direct wat opleveren en niet gedoe met wat ik moet doen omdat er ergens bosbranden zijn of overstromingen. Dat dus.
Je kunt het aan burgers niet overlaten elkaar hierover aan te spreken want dan blijft het bij een zwartdenken van klimaatgekkies.

Daarvoor hebben we dus de overheid bedacht.
Een overheid die ons waarschuwt en ons op alle fronten duidelijk maakt wat de ernst van klimaatverandering is. Van de overheid mag verwacht worden dat ze de klimaatverandering serieus neemt en ons die ernst duidelijk maakt.

Van de Corona crisis kunnen we veel leren. We hebben in ieder geval geleerd dat de persconferenties van Rutte en de Jonge serieus bekeken worden en veel invloed hebben op ons gedrag.

Waarom niet een klimaatcrisis-persconferentie, waarin we een vaste set met gedragsregels, afspraken en richtlijnen communiceren? Om de paar weken duidelijkheid over waar we staan. We hebben gezien dat de samenleving zich snel kan aanpassen als de urgentie gevoeld wordt. Geen handen schudden, 1,5m, mondkapjes..

Geef de burger een set met basis gedragsmaatregelen mee. Neem ze mee in de veranderingen die gaan komen. Geef aan welke veranderingen je van ze verwacht maar ook hoe ze dat moeten doen.

Hoe ga ik mijn huis isoleren? Vergroot de capaciteit van de burger.
Je zult zien dat ook deze verandering gaat schuren, maar zonder schuren geen verandering. Ingrijpen op zekerheden doet pijn. Maar zet stap voor stap de verandering met de burgers. Wees helder in welke stappen eraan gaan komen en wie welke stap gaat zetten. Het allerbelangrijkste is dat je de burger daarin serieus neemt en dus ook meeneemt. Draagkracht komt niet vanzelf. Je zult als overheid een scherp oog moeten hebben voor de zorgen van de burgers en hun daadwerkelijk betrekken in datgene wat op hen afkomt.

Niet één gesprek in een grote zaal, niet een pagina vol in de krant met klimaatwoorden die nietszeggend zijn voor de gemiddelde burger. Nee burgers mede-eigenaar maken van de veranderingen doe je door ze gereedschap te geven, mee te laten denken.

Ze serieus te nemen. Ook de tegenstanders! Door met ze dagelijks in gesprek te zijn over wat er op ons afkomt. Met eenvoudige woorden. Woorden die ertoe doen.
Een overheid heeft immers ook de neiging dingen uit te stellen. Het zijn wat dat betreft net mensen.

Vriendelijke groet,

Robèrt Smits

Iedere maand werpt voormalig wethouder voor Groenlinks Robèrt Smits een blik op duurzaamheid. Om de mensen wakker te schudden en om met elkaar na te denken en het gesprek aan te gaan over de toekomt in een schonere, duurzamere en groenere wereld.

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp